Flerstyrkeglas, som også kaldes for progressive glas eller glas med glidende overgang, kombinerer flere styrker i ét glas og giver dig et klart syn på både kort og lang afstand. Nu behøver du ikke længere at have svært ved at se ting skarpt eller ved at læse. Vores billige flerstyrkeglas løser problemet for dig, så du kan fokusere hurtigt og let. Find dine nye briller med glidende overgang hos os!
Sådan gør du:
Du kan få flere tips og gode råd om flerstyrkeglas, synsfelter og glastyper samt praktiske tips til at vænne dig til dine nye glas i vores guide.
Flerstyrkeglas giver dig det bedste syn på alle afstande. I stedet for læsebriller og afstandsbriller har du kun brug for ét par briller. Flerstyrkebriller, som også kaldes for briller med glidende overgang eller briller med læsefelt, korrigerer flere synsstyrker i et og samme glas. Dette gør flerstyrkebriller til det mest moderne og komfortable hjælpemiddel mod gammelmandssyn (presbyopi). Men hvordan fungerer flerstyrkeglas egentlig? De såkaldte progressive glas i briller med glidende overgang indeholder forskellige synsfelter, så styrken ændrer sig fra toppen til bunden af glasset: Når du ser gennem det øverste felt af glasset, er dit syn skarpt på lang afstand, hvorimod den nederste del af glasset indeholder et læsefelt. Det felt, der befinder sig i midten af glasset, stiller skarpt på genstande på mellemafstand såsom instrumentbrættet i bilen. Overgangen mellem disse forskellige synsfelter er glidende, deraf kommer navnet briller med glidende overgang.
Dit syn på lang afstand, dit syn på mellemafstand eller dit syn på kort afstand kan udvides alt afhængigt af glaskvaliteten og dine individuelle præferencer. Et større synsfelt koster ganske vist lidt mere, men det giver også en højere bærekomfort. Det rejser følgende spørgsmål: Hvilke glasdesign findes der hos briller med glidende overgang? Og hvilke flerstyrkeglas er de rigtige for mig?
De fleste mennesker, der er både nær- og langsynede, vil med fordel kunne bruge briller med glidende overgang. Aldersbetinget langsynethed (presbyopi) er en helt naturlig proces, der normalt begynder omkring 40-årsalderen. Øjets linse mister elasticitet med alderen og kan ikke længere ændre form, så man kan fokusere på forskellige afstande. Som følge heraf er øjet ikke længere i stand til at fokusere på nærliggende objekter, og bogstaver bliver slørede. Når armene på et tidspunkt ikke længere er lange nok til, at man kan læse tydeligt, er det enten tid til at købe læsebriller eller briller med læsefelt. Langsynede mennesker oplever som regel hurtigere problemer med presbyopi end nærsynede mennesker, da de ikke bare kan tage brillerne af for at se på kort afstand.
Test: Hvornår skal du vælge brilleglas med glidende overgang?
Hvis du har svaret ja til et eller flere af ovenstående spørgsmål, er det på tide at bestille tid til en synstest hos en øjenlæge eller en optiker.
Er du usikker på, om du skal vælge et par briller med flerstyrkeglas eller to par briller? Svaret afhænger af dine behov og naturligvis af din individuelle synsstyrke. Hvorfor flerstyrkeglas? Grundlæggende har flerstyrkeglas en række fordele:
Men flerstyrkeglas har også en række ulemper:
Konklusion: Flerstyrkebriller er en fantastisk opfindelse - men det er ikke alle, der kan vænne sig til dem lige med det samme. Du skal dog ikke blive usikker og tænke: Jeg kan ikke bruge briller med glidende overgang. Det er bedre at gå ind til det med et åbent sind, så er det meget lettere for din hjerne at vænne sig til de nye synsfelter.
Der findes mange typer glas med flere styrker: flerstyrkeglas, bifokale glas og trifokale glas. Flerstyrkeglas med glidende overgang giver et klart syn på alle afstande. Er bifokale glas og trifokale glas lige så gode? Ja og nej. Bifokale glas giver et klart syn på både kort og lang afstand. Afstandsstyrken befinder sig i toppen og læsefeltet i bunden af glasset. Der er en tydelig skillelinje mellem de to synsfelter. Denne type glas blev opfundet af den amerikanske opfinder Benjamin Franklin, som i 1770 halverede glassene i sine afstands- og læsebriller og monterede halvdelene i et og samme stel. Det var måske ikke lige så skelsættende som hans opfindelse af lynaflederen, men det var alligevel en stor lettelse for statsmanden. Ulempen: I modsætning til briller med glidende overgang, hvor øjet kan glide fra nær til fjern, skal øjet skifte fra nær til fjern uden nogen form for overgang. Det er ikke kun anstrengende for øjnene, det kan også være farligt, når man fx går op og ned ad trapper. Trifokale glas har endnu et synsfelt indbygget til mellemafstand. Men de har - lige som bifokale glas - synlige linjer, der adskiller de tre synsfelter, hvilket er både uinteressant og ikke særlig moderne.
Briller med glidende overgang kan hurtigt koste 7.000-8.000 kr. hos en lokal dansk optiker. Nogle onlinebutikker reklamerer dog med progressive glas, som kun koster fra 375,- kr. Hvordan opstår disse store prisforskelle? Og hvorfor er flerstyrkeglas så dyre? Lad os straks slå fast, at man ikke kan forvente mirakler for 375,- kr. - hverken med hensyn til synsfelterne eller glassenes tykkelse. Når alt kommer til alt, er placeringen af flere optiske styrker i ét glas en meget kompleks fremstillingsproces. Prisen for briller med glidende overgang består grundlæggende af to dele: glassene og stellet. Alt afhængigt af udbyder kan der være store prisforskelle på stel, og det samme gælder for flerstyrkeglas. Standardglas starter ved ca. 750,- kr., individuelle flerstyrkeglas med udvidet synsfelt e.l. koster fra 3.000 kr. og opefter. Hvis du vil have en ekstra overfladebehandling såsom super antirefleks, ekstra hærdning eller toning, kan det hurtigt løbe op i en højere pris. Et billigere alternativ er præfabrikerede flerstyrkeglas uden ekstraudstyr - men med en tilsvarende lavere visuel komfort. Så hvad koster briller med flerstyrkeglas? Hvis du vil have et flot mærkevarestel, god service og specialfremstillede kvalitetsglas med et større synsfelt og ekstra overfladebehandlinger, skal du forvente at betale omkring 5.000 kr.
Det er ikke alle brillestel, der er velegnede til flerstyrkeglas, fordi glassene skal have en bestemt størrelse for at give et optimalt syn. Du skal således være opmærksom på følgende, når du vælger dit brillestel:
Stelhøjde
Stellet skal være mindst 25 mm højt, så der er plads nok til alle synsfelter i glassene. Hvis stellet er for lavt, må enten afstands- eller læsefeltet reduceres, hvilket gør det vanskeligere at se skarpt.
Stelform
I princippet er de fleste stelformer egnede til flerstyrkeglas. Uindfattede briller med glidende overgang er meget diskrete i ansigtet og passer til ethvert outfit. Uindfattede briller anbefales dog kun op til en vis nærsynethed. Ved højere synsstyrker bliver glassenes kanter flere mm tykke.
Stelbredde
Brillens bredde bør svare så godt som muligt til din hovedbredde, så brillestængerne sidder godt på dine ører, og stellet ikke glider ned. Kun en perfekt pasform garanterer et perfekt syn. For store briller får også dit hoved til at se mindre ud, og det er ganske enkelt ikke attraktivt.
Tilstrækkeligt store synsfelter er én ting. Men gode briller med glidende overgang bør have et par funktioner mere for at sikre et perfekt syn.
Det er vigtigt, at alle brillestel sidder godt og ikke glider ned hele tiden. Men det er endnu vigtigere hos briller med glidende overgang. Hvis et par flerstyrkeglas ikke er centreret korrekt, kan det resultere i hovedpine og hurtig træthed, da øjnene og hjernen konstant skal anstrenge sig for at kompensere for den forkerte pasform. Det er derfor meget vigtigt at bestemme pupilafstanden korrekt for at sikre, at dit blik kan bevæge sig i alle synsretninger uden anstrengelse.
Det er korrekt, at det kan tage lidt tid at vænne sig til briller med glidende overgang. Men der findes en række tips og gode råd til den første tid. Svimmelhed, hovedpine, uskarpe områder: Det er klart, at det er hårdt arbejde for vores hjerner at vænne sig til en ny måde at se på. Det er kun logisk, at denne tilvænningsperiode kan vare fra nogle få dage til 2-3 uger. Det anbefales derfor, at du begynder at bære briller med glidende overgang så tidligt som muligt for at gøre det så nemt som muligt for din hjerne. Er det helt nyt for dig at skulle bære briller med glidende overgang, kan du have svært ved at vænne dig til, at du nu skal dreje hovedet betydeligt mere for at kunne udnytte brillernes individuelle synsfelter. Her er nogle tips til, hvordan du kan gøre overgangen lettere:
Hvis du stadig tænker: Jeg kan ikke bruge briller med glidende overgang? efter et par dage, kan det skyldes valget af glasdesign hhv. glastype. Hos de billigere glastyper Klassisk komfort og Komfort er synsfeltet ikke så bredt, hvilket betyder, at kantområderne er slørede. Dette er helt normalt og skal kompenseres for ved hjælp af hovedbevægelser. Men hvis synet er sløret, når du ser lige fremad, eller hvis du virkelig skal vride hovedet for at se skarpt, giver det mening at kontakte vores support.
Også i solskin er det irriterende at skulle skifte mellem flere par briller hele tiden. Solbriller med glidende overgang er den komfortable løsning. Der findes to muligheder for at få solbriller med flerstyrkeglas: Du kan enten tilføje en farvetone efter eget valg, når du bestiller dine briller med flerstyrkeglas online. Eller du kan bestille flerstyrkeglas til de solbriller, som du ønsker. Husk dog stadig at vælge den rette toning, når du bestiller! Du kan vælge mellem forskellige farvetoninger, med eller uden polarisering og selvtonende glas.
Mange efterlader deres briller i sportstasken, når de træner. Sportsbriller med flerstyrkeglas er mere komfortable og bidrager til en god sportsoplevelse. Almindelige briller kan udgøre en risiko for skader under sportsaktiviteter, da de let kan gå i stykker, men det er heller ikke helt uproblematisk at gå rundt med et uskarpt syn. I princippet kan flerstyrkeglas uden videre monteres i mange sportsbriller, stellet må bare ikke være for bøjet. Du bør dog på forhånd gøre dig klart, præcis til hvilken sport du har brug for dine briller, og hvilke afstande der er vigtigst. Til lerdueskydning har du brug for et andet synsfelt end til golf. Og hvis du foretrækker tennis eller downhill cykling, vil du sandsynligvis have det svært med flerstyrkeglas, da du hele tiden skal skifte mellem afstands- og læsefelt.
Hvis du ikke kan eller ønsker at bære briller med flerstyrkeglas, er det muligt at købe kontaktlinser med flere styrker. Men det kræver en øjenoperation først. I forbindelse med operationen udskiftes øjets egen linse med en kunstig flerstyrkelinse. Hvis du foretrækker at bruge flerstyrkekontaktlinser, skal du huske på, at de fungerer lidt anderledes end flerstyrkeglas. Hos flerstyrkekontaktlinser er afstands- og læsefelt integreret på samme måde. Hjernen vælger i hvert enkelt tilfælde det skarpe billede på kort afstand eller lang afstand, afhængigt af hvor du ser hen. Også her fungerer intet uden en tilvænningsperiode. Vigtigt: Progressive kontaktlinser skal tilpasses af en øjenlæge eller optiker for at få en perfekt pasform.
Kan man bruge flerstyrkebriller foran en computer? I princippet ja, især personer, der kun har en lille forskel mellem afstands- og læsefelt eller generelt har meget lave værdier. Hvis dette ikke er tilfældet, er det ofte ret trættende at arbejde på en computer med flerstyrkeglas, da brillernes synsfelt bliver sløret i kanterne, og man derfor konstant er tvunget til at bevæge hovedet frem og tilbage for at kunne se hele skærmen. I stedet anbefales det at bruge særlige skærmbriller, også kaldet computerbriller eller arbejdsbriller. Disse er kendetegnet ved et udvidet mellem- og læsefelt, så du kan sidde og arbejde uden at vride hovedet. Alle områder fra ca. 45 cm til ca. 3 meter dækkes ind, hvilket betyder alt fra mobiltelefonen til skærmen og kollegaen i kontordøren. Når du vælger synsfelt, bør du overveje, om du primært arbejder på en bærbar computer, eller om du har en skærm, der er længere væk og eventuelt står i en forhøjet position. Og selvfølgelig må du ikke glemme dine skærmbriller derhjemme, derfor er det bedst altid at have dem i et etui i din arbejdstaske, ellers hjælper selv de bedste glas ingenting.