Når det kommer til øjne, pupiller og blikke, er vores optikkere i deres rette element. Det er en del af deres daglige arbejde i vores stores at bestemme synssvækkelser og bygningsfejl. Men hvilken indflydelse har kærlighed på vores øjne? Er det en opgave for optometrister eller snarere for kardiologer?
At valentinsdag snart står for døren, og Amors pile derfor uden tvivl skal på overarbejde, har fået os til at spekulere på, om øjet er et vindue til sjælen. Derfor tager vi hos Edel-Optics nu de lyserøde briller på for at belyse dette emne nærmere.
Kærlighed ved første blik
Hvis du allerede havde kendt din partner i mange år, før I fandt sammen, griner du måske en smule af dette fænomen. Andre, som faldt pladask for deres partner ved første øjekast, sværger på, at kærlighed ved første blik er ægte. Men hvad ligger der egentlig bag dette udtryk?
For det første skal den faktor være tilstede, som udløser den biokemiske proces bag en forelskelse. Faktisk kan et dybt blik i øjnene være nok til at udlæse hormonelle processer i vores organisme. Undersøgelser viser, at vi bl.a. opfatter et ansigt som værende mere attraktivt, når vi har direkte øjenkontakt med en anden person. Blikket aktiverer de områder i vores hjerne, som er ansvarlige for vores følelsesliv samt vores belønningscentre. Naturligvis er dette alene ikke nok til at fremtrylle den store kærlighed, men denne form for hjerneaktivitet ses også hos par, som har været forelskede gennem længere tid.
Hvis du længes efter at være nyforelsket, findes der ganske vist ikke en kontakt, som du kan trykke på for at sætte processen i gang, men øjenkontakt hjælper. Den er endda grundlaget for at skabe gensidighed og ikke kun optisk tiltrækning. For kun når to par øjne mødes og bliver hængende, kan der opstå smil. Og det er her magien begynder. Neuronerne i pandelappen (over øjenhulerne) bliver aktive. De er ansvarlige for beslutningstagning, følelseskontrol og ansigtsudtryk. Når to mennesker kigger hinanden i øjnene og føler sig tiltrukket af hinanden, ”lyser” denne del af hjernen op som to pærer, der gløder sammen.
Så gør du store øjne
Du kan genkende et forelsket par ved, at de hele tiden kigger på hinanden. Deres pupiller bliver markant større. ”Hjernen siger: Jeg gør mit bedste for at lukke mere data ind”, forklarer Stefan Verra, som er ekspert i kropssprog. Pupillerne udvider sig, når man føler glæde eller seksuel ophidselse. Når man er ophidset, ser man pludselig den anden person med helt andre øjne. Mottoet må derfor være: du må gerne kigge men ikke stirre! Pupiludvidelsen er en uvilkårlig reaktion i det autonome nervesystem, denne kan ikke undgås. Derfor er det endnu vigtigere at dosere øjenkontakten. Øjenkontakt er vigtig for kommunikationen mellem mennesker. Sågar i interaktionen med de fleste dyr, spiller den en vigtig rolle. Således kan blikket signalisere alt fra trussel til interesse og sympati.
Lad os kigge nærmere på sympatien. Pupillernes reaktion kan afsløre, om folk synes, at længerevarende øjenkontakt er behagelig eller ej. Hvis du kan lide en anden persons blik, reagerer dine pupiller og udvider sig meget. Ikke desto mindre bør du ikke overdrive, hvis du vil undgå, at dit blik bliver opfanget som værende stirrende (da dette er usympatisk). Forsøg på University College London med rundt regnet 500 deltagere har vist, at det i gennemsnit tager cirka tre sekunder, før folk begyndte at føle sig utilpas.
Hvis du tager ud i nattelivet den 14.02. for at underkaste dig Amors pile, bør du huske disse tre grundregler:
- Man kan ikke fremtvinge kærlighed, men hold endelig øjnene åbne
- Når du har fået øje på din drømmeprins eller -prinsesse, så undlad at stirre
- Safety first 😉