Du får et bedre syn af at spise gulerødder! Det er skadeligt for dine øjne at læse i dårligt lys! Disse og andre lignende myter har du bestemt hørt før. Men hvad er fup eller fakta? Vi sætter de 7 mest populære myter om dine øjne på en prøve.
En myte-test af dine øjne
7 myter – 7 svar
Myte 1: ”Du ødelægger dine øjne ved at gå rundt med en forkert styrke.”
FALSK
Brilleglas, som ikke er tilpasset dit syn, kan resultere i et sløret syn, trætte øjne og hovedpine, men de har heldigvis ingen permanent indflydelse på dine øjne og dit syn. Et skarpt og klart syn på verden giver dig dog et forspring, derfor er det naturligvis vigtigt, at dine brilleglas passer til dit syn. Undtagelse: Hos børn kan det desværre have en indflydelse på øjnene, hvis styrken er forkert, da et barns syn skal udvikles lidt efter lidt. De rigtige brilleglas til børn kan og skal bidrage til at udvikle en optimal synsevne.
Myte 2: ”Du får et bedre syn af at spise gulerødder.”
SANDT
Det er faktisk godt for dine øjne at spise gulerødder regelmæssigt. Men hvis du tror, at du kan slippe af med dine briller ved at spise gulerødder i posevis, tager du desværre fejl. Gulerødder indeholder værdifuldt betakaroten (A-vitamin), som nethinden har brug for for at kunne fungere korrekt. A-vitaminmangel er desværre stadig en hyppig årsag til blindhed hos børn i udviklingslande. Grønkål, rosenkål eller spinat er dog lige så gode for øjnene som gulerødder.
Myte 3: ”Det er skadeligt for dine øjne at læse i mørke.”
FALSK
”Du må ikke læse i mørke, tænd lyset og sæt dig ved dit skrivebord,” har dine forældre bestemt også sagt til dig, når du ville gemme dig under dynen med din yndlingsbog. Men faktisk er der ingen undersøgelser, der tyder på, at læsning i dårligt lys skader øjnene permanent. Men det belaster uden tvivl øjnene. Som følge af denne belastning bliver øjnene hurtigere trætte, og du kan få hovedpine. Men det gør dig heldigvis ikke langsynet.
Myte 4: ”Folk, der går med briller, er kloge.”
(desværre) FALSK
Hvis du bruger briller, er der store chancer for, at andre mennesker opfatter dig som værende klog. Det er naturligvis et dejligt kompliment at få, men det gælder altså ikke for alle personer, der bærer briller. Men der er en sammenhæng: Folk, der er kloge, læser normalt mere end folk, der er mindre videbegærlige. Men læsning, især på computeren, kan have en negativ indvirkning på øjnene, hvilket i sidste ende fører til, at du får brug for briller. Det er altså ikke for ingenting, at nogle mennesker bærer briller (uden styrke) for at virke ”klogere”.
Myte 5: ”Du forværrer dit syn ved at bruge briller hele tiden.”
FALSK
Du har sikkert også hørt, at det forværrer dit syn og gør dine øjne dovne, hvis du bruger briller hele tiden. Men bliver dit syn virkelig dårligere af, at du bærer et synshjælpemiddel, der gør det lettere for dig at se? Nej, briller har ingen effekt på din brydningsfejl. De gør heller ikke øjnene dårligere eller bedre, selv om det måske nogle gange føles sådan, når du tager dine briller af for et kort øjeblik.
Myte 6: ”Det er mest ældre mennesker, der har brug for briller.”
SANDT
Ældre mennesker bruger hyppigere briller end yngre mennesker. Grunden hertil er den naturlige presbyopi (gammelmandssyn), som de fleste af os får før eller siden. Et dårligt syn er dog ikke nødvendigvis aldersrelateret; selv spædbørn kan have et dårligt syn. Presbyopi er ikke en sygdom, men en naturlig udvikling af øjets linse. Med stigende alder bliver linsen mindre fleksibel, hvilket betyder, at øjets evne til at tilpasse sig mindskes. Presbyopi begynder ofte omkring 40-års alderen, hvor mange mennesker får brug for læsebriller.
Myte 7: ”Du får firkantede øjne af at se for meget fjernsyn.”
FALSK
Måtte du også høre dette fra dine forældre, da du var barn og teenager? Det er naturligvis ikke muligt at ændre formen på dine øjne, selv om du ser fjernsyn i dagevis. Den myte er hvis kun opstået for at forhindre børn i at se meget fjernsyn. Men vores forældre har ikke fortalt os denne gamle skrøne helt uden grund. Børns syn er stadig under udvikling og har derfor brug for daglig træning. Masser af udendørs motion træner øjnene. Hvorimod øjet trænes mindre, når du ser fjernsyn, fordi det kun fokuserer på ét punkt. Dette kan føre til nedsat syn. Dertil kommer, at det blå lys fra bl.a. fjernsynsskærme kan føre til irriterede, tørre øjne. Derfor anbefaler vi briller med blåtlysfilter.